Јaguar Land Rover ослободува 5.000 работници

Најголемиот британски производител на автомобили Jaguar Land Rover започна со масовните отпуштања, за кои предупредуваше уште пред една година во случај на негативно сценарио за Brexit. Овие информации ги сподели Фајненшл тајмс.

JLR веќе отпиушти околу 1.000 свои работници со привремени договори во фабриката Solichk. Во многу блиска иднина компанијата планира да ослободи околу 5000 од вкупно 40-те илјади работници на Островот, или околу 12,5 проценти од целата работна рака. JLR, сопственост на индискиот концерт Тата, во 2017 година ја објави најсилната година во својата историја. Во 2018, таа е на загуба како резултат на неколку комбинирани фактори – од несигурноста околу Brexit во падот на побарувачката на дизел во Европа, до контракција на нејзините дела на кинескиот пазар. Британците се дел и од жртвите од евентуално затегнување на царинската постапка во САД и најголемиот пазар на Land Rover, каде брендот нема сопствено производство.

Секое зголемување на трговските бариери меѓу Велика Британија и САД ќе има сериозни последици за Land Rover. За да се заштитат од сите овие негативни ефекти, компанијата објави планови за намалување на трошоците за околу 2,5 милијарди фунти. Консултантот, Бостон Консалтинг груп, исто така е ангажиран за неговата изведба.

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close