ИНТЕРЕСНОНАСЛОВНА

Ford ги потврди вишокот на работници во Европа

Американскиот производител Ford започна преговори со претставниците на синдикатите на германските работници за можните отпуштања во фабриката во Сарлуис. Причината е престанок на производството на Ford C-Max, кое се одвиваше во оваа фабрика.

„Можеме да потврдимедека почнуваме официјални преговори со Советот на работниците со цел да ставиме крај на производството на моделите C-Max и Grand C-Max во Сарлуис“, се вели во официјалното соопштение на компанијата.

Ford вели дека производството на двата модели постепено ќе се намалува за да се задоволи побарувачката на потрошувачите. Според тоа, ова исто така ќе доведе до намалување на раката на работникот. Во моментов во фабриката во Сарлуис работат 6.190 вработени, но помалиот интерес за моделите и монтажата во претпријатието, ќе принуди компанијата да отпушти барем 1600 однив.

Во компанијата пресметале дека за да може C-Max и Grand C-Max да се усогласи со новите еколошки барања, ќе требаат огромни инвестиции, но тие не го заслужуваат тоа, бидејќи продажбата на двата модела опаѓа постојано.

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close