НАСЛОВНАТЕХНОЛОГИЈА

Rimac започна со тестови на aвтономен автомобил со “Research Vehicle”

Хрватскиот произведувач на електрични мотори Rimac објави видео кое означува старт на серија тестови на сопствен автономен систем. Експерименталниот автомобил без возач од видеото е изграден врз основа на Renault Grand Scenic и е дел од автономната флота.

Rimac тест-возилата се опремени со платформа за вештачка интелигенција. Експерименталните возила ќе помогнат на инженерите да ја следат работата на алгоритмите на автопилот. Собираат податоци за оптимизирање на системот и од функцијата „виртуелен инструктор”, кој потоа ќе станат дел од патната електроника на електричниот хипер модел C_Two.

Претставено во видеото беспилотно возило располага со осум камери, шест радари, 12 ултразвучни сензори, инерциален мерач и прецизни GPS приемници. За еден час работа автоматски собира шест терабајти податоци кои ќе се користат за понатамошно истражување. Односно, се користат за изготвување на модел на перцепција на објектите од планираната  маршрутата и мониторинг на состојбата на возачот.

 

Rimac's Autonomous Research Vehicle on the roads

Our Autonomous Driving Team launches its fleet of Research Vehicles to accelerate the development of our Autonomous Driving System and C_Two’s signature feature – the Driving Coach. The fleet will consist of several types of vehicles for different applications and scenarios with higher performance and more exciting vehicles to come later this year. The vehicle shown in the video features a suite of 8 cameras, 6 radars, 12 ultrasonic sensors, an inertial measurement unit and high-precision GPS. The Research Vehicles can be controlled by our on-board AI system and will be used for data collection and testing of our algorithms. Interesting fact: the vehicle collects 6 TB of data for every hour of driving. All that data is used to develop our deep learning and AI models for perception, localisation, motion planning and driver monitoring.

Publiée par Rimac Automobili sur Mercredi 18 juillet 2018

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close