ИНТЕРЕСНОНАСЛОВНА

Научници ја анализираа причината за секоја десетта катастрофа

Експерти од невладината организација Foundation for Traffic Safety (AAA) направија студија која покажува дека се повеќе се зголемува бројот на катастрофите за време на патување поради замор и поспаност на возачот, објави CNBC

Според специјалистите, секоја десетта сообраќајна несреќа се должи на човековата поспаност зад управувачот. Нешто повеќе од 30% од возачите признаваат дека во последниот месец речиси поради замор од преработеност ги совладал сонот додека управувале возило. Инаку, ААА студијата траеше три години.

Со помош на специјално дизајнирано возило, научниците го следеа однесувањето на 3.500 возачи.

секоја десеттаТие откриле дека поспаноста е исто раширена меѓу мажите и жените, како и дека 50% од инцидентите во овие случаи се предизвикани од возачи на возраст меѓу 16 и 24 години. Експертите од организацијата се категорични дека 2-3 часа помалку сон, со цел порано тргнување на пат, го зголемува во целина ризикот од паѓање на вниманието дури за четири пати.

Клучни зборови

Поврзани вести

Close