fbpx

Audi направи „паметна” електрична мрежа

Многу автомобилски производители работат на поблиска интеграција на електричните автомобили и plug-in хибриди со електричната мрежа

Ова им овозможува на машините да го променат времето на полнење, во зависност од ситуацијата, дали мрежата е експресна или според тарифата.

Audi нуди интересно решение. Тоа се нарекува Audi Smart Energy, а во моментов работи на две локации – во центарот на Цирих и во околината на Инголштад, каде се наоѓа седиштето на компанијата. Во експериментот учествуваат и приватни домови, а се користат модели од хибридниот plug-in Audi Q7 e-tron 3.0 TDI quattro. Партнер на Аudi е компанија во Цирих, Ampard, која има развиено специјален софтвер.

Тој дистрибуира електрична енергија помеѓу фотоволтаичните панели, автомобилот и самата мрежа, на најповолен начин. Сите компоненти формираат виртуелна централа која ги зема во предвид флуктуациите во мрежата и ги регулира. Користените сончеви централи го прават системот уште поефектнивен, а самите автомобили можат да „комуницираат” со т.н. “паметни домови”. Во овој случај, возилата даваат моќ на домашниот електричен уред или безбедносен систем.

Audi

Porsche и Volkswagen исто така работат на такви проекти, а веќе заврши со експериментот наречен INEES. Во него неколку возила на брендот беа вклучени во „паметна мрежа”, а од Volkswagen најавија охрабрувачки резултати. Досега, сепак, проблемите за масовна употреба на таквите системи, се лошата инфраструктура, како и законодавните празнини.

Audi

Поврзани вести

Back to top button