fbpx

Автомобил без управувач и педали!?

GM покажа внатрешност на своето идно автономно возило, без волан и педали

Се претпоставува дека Националната управа за безбедност во сообраќајот (NHTSA) ќе ги одобри автономните автомобили за заедничко патување од 2019 година. GM покажа фотки од внатрешноста на автономниот Cruise AV, изграден врз основа на електричниот Chevrolet Bolt. Автомобилот е опремен со пет ласерски лифтови, 16 камери и 21 радар.

GM

Специјалистите на компанијата тврдат дека податоците собрани од овие уреди се обработуваат во реално време, за секој откриен објект, неговото движење, а тоа влијае на целосното управување со Cruise AV. Ова е важно кога се предвидуваат траекториите на предмети што можат да претставуваат опасност за патот, главно велосипедисти и пешаци.

Вештачката имтелегенција, која раководи со возилото може да донесува одлуки, земајќи ги во предвид временските услови, осветлувањето на патот и дали има пречки во зоната на дејствување. GM планира да ги тестира своите автономни возила заедно со компанија Lyft, која веќе започна со кампањата во еден американски град.

Поврзани вести

Back to top button