Автомобилска алијанса инвестира во AI Start-Up Recogni

Автомобилските производители и Osram инвестираат 25 милиони американски долари во американско-германскиот AI start-up Recogni

Алијанса на производители на автомобили и добавувачи, плус капиталисти кои прават ризични вложувања, вклучувајќи го Fluxunit на Osram, учествуваат во финансирањето на Recogni. Компанијата, која има канцеларии во Силиконската долина и Минхен, развива платформа за обработка на слики за ВИ-платформа за автономни автомобили.

Технологијата ги обработува податоците од лидарот, камерата и радарскиот сензор во реално време и со употреба на минимална моќност. Покрај Fluxunit, партнерите кои ги вклучуваати Point Ventures, Toyota AI Ventures, BMW iVentures, Faurecia и DNS Capital направија влог од вкупно 25 милиони долари во оваа рунда на финансирање.

Создадена за перформанси и моќ

„Нашето истражување на пазарот покажува дека повеќето технологии за забрзување на невронската мрежа се дизајнирани или за перформанси или за моќ, но ниту една не е оптимирана за двете. Платформата Recogni го надминува секој друг систем што сме го виделе за неколку регови на големината”, вели Ашок Кришнамуртти, Управен партнер на GreatPoint Ventures.

Според изворите во Recogni, која е основана во 2018 година, компанијата планира да ги искористи свежите средства за развој на најефикасен, најсовремен систем на перцепција на околината кој е на пазарот, комбинирајќи ги визуелните и податоците од лидар / радар и зголемувајќи го својот инженерски тим.

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close