Сивите нијанси на автомобилите се зголемуваат

Дизајнерите на BASF традиционално објавуваат годишен преглед на трендовите на бои за автомобили, кој вклучува збирка на 65 најпопуларни колорити

Најпопуларната боја во сите автомобилски сегменти е бела, а нејзиниот удел на пазарот е речиси 40%.

Општо земено, таканаречените неутрални бои, меѓу кои црна, сива и сребрена се уште се најбарани. Што се однесува до хроматските бои, популарноста на сина и црна е практично иста, а потоа и кафеава.
-Сива е бојата во тренд, нејзиниот удел значително се зголемува во последниве години. Неговите нијанси, од светла-сива до јаглен-црна, даваат голем избор и благодарение на тоа обезбедува високи позиции на пазарот, потенцира Марк Гутиар, шеф на одделот за дизајн на автомобили и бои од земјите на EMEA во BASF Coatings.

BASF

Според истражувањата, минатата година околу 78% од сите автомобили биле обоени во бела, црна, сива и сребрена боја. При тоа, процентот на сивите нијанси расте до 19%, па полека ја стигнува популарноста на класична црна. Од хроматските бои, сината продолжува да ја зајакнува својата позиција. Вкупниот удел на пазарот сочинува 10 проценти, а според BASF секој втор автомобил од спектралните бои произведен во европските фабрики во 2017 година е еден од 130 нијанси на сино.

Како што велат експертите на компанијата, колку е помал автомобил, толку посветла е неговата боја. Во најпопуларниот сегмент на денешницата-кросоверите, доминираат бела, црна и сива боја, но црвената, сината и особено кафената се повеќе го зголемуваат своето влијание.

Поврзани вести

Back to top button