Велика Британија има повеќе станици за полнење на EV од бензински пумпи

Додека во многу земји сопствениците на EV имаат проблем со бројот на станици за полнење, нивниот број ги надмина оние на бензинските пумпи во Британија

Велика Британија сега има 9.300 локации каде што корисниците на електрични возила можат да ги наполнат своите автомобили. Повеќе од 1.600 од нив обезбедуваат брзо полнење, што може да донесе типичен капацитет на батеријата од 0 до околу 80 проценти за помалку од еден час, во автомобили што го поддржуваат тоа.

Намалувањето на анксиозноста на опсегот со постојаната надградба на електрични возила во комбинација со соодветна инфраструктура за полнење, доведе до учество на локалниот пазар од 1,4 проценти, при што побарувачката на автомобили со погон на батерии се зголеми за 158,1 процент во земјата само овој месец. Воведувањето на ултра-ниската емисијона зона во април исто така имаше забележителен ефект врз жителите на Лондон.

Додека бројот на станици за полнење на EV значително се зголеми (во 2011 година имаше само неколку стотици), бензинските пумпи се намалени за скоро 80 проценти од 1970 година и во моментот бројат 8.400. Првата бензинска пумпа во Велика Британија беше отворена во Алдермастон, во Беркшир, пред скоро еден век, во ноември 1919 година.

EV

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close