fbpx

Рангирањето за најсигуreн бренд со нов лидер

Американското издание Consumer Reports го публикува својот годишен ранг за најсигурни брендови на автомобили, во кој има нов лидер - Toyota, која скокна за една позиција повисока во однос на минатата година

Според Consumer Reports: Меѓу најдобрите три и корејскиот бренд Kia.

Како што е познато, за основа за рангирање, експертите користат повратни информации од сопствениците на автомобили. Toyoa има вкупно 14 модели кои се оценети како „најсигурни“. Меѓу водечките модели е купето GT 86, а меѓу последнопласираните е пикапот Tacuma. Второто место е за лидерот од минатата година, Lexus, кој беше рангиран на прво место на последните три графикони. Највисоките проценки од сопствениците ги доби седанот ES, додека GX е најголемо разочарување. КIa, која минатата година ја презеде петтата позиција, исто така се приклучи на тројката најсигурни.

Consumer Reports

Сопственици на автомобили велат дека Niro е најсигурен, а не се премногу задоволни од Sportage. Четврти и петти во рангирањето се Audi и BMW, каде што најсигурни, според нивните сопственици, се Q3 и Coupe 2, а Audi A7 и електричниот BMW i3 се на самото дно. Топ 10 во сигурност ги вклучува брендовите Subaru, Infiniti, Buick, Honda и Hyundai. Вкупно, 400.000 луѓе учествуваа во анкетата, кои дадоа мислење за 640.000 автомобили.

Поврзани вести

Back to top button