Данска сака ЕУ да ги укине дизел и бензинските возила од 2030 година

Данска ја повикува Европската Унија со предлог за укинување на возилата со конвенционален погон, подржан од 10 други земји членки на ЕУ

Предлогот, кој беше даден за време на состанокот на министрите за животна средина на ЕУ, исто така вклучува и забрана за продажба на ниво на земјите-членки до 2030 година, како мерка против климатските промени. Европската комисија сака да ја направи Европа првиот климатски неутрален континент до 2050 година, но Данска тврди дека за да се постигне ова, транспортниот сектор мора да ги намали емисиите.

Целта на ЕУ е да ги намали емисиите на јаглерод за 40 проценти до 2030 година, при што Европската комисија планира да ги намали на нула до 2050 година во обид да го запре глобалното затоплување. „Треба да признаеме дека малку се брзаме“, рече данскиот министер за клима и енергија, Дан Јоргенсен, по состанокот.

ЕУ

Уште во октомври 2018 година, Данска објави дека ќе забранат продажба на сите автомобили со согорување на фосилни горива до 2030 година, но подоцна ја укина идејата затоа што тоа беше против правилата на ЕУ. Новиот предлог на Јоргенсен сега вклучува да им се дозволи на одделните земји-членки да ја забранат продажбата на дизел и бензински автомобили, велејќи дека со ова се надева дека ќе изврши притисок врз Европската комисија за целосен забрана на фосилни горива во регионот.

Јоргенсен рече дека е важно ЕУ да ги комуницира своите долгорочни насоки на политиката на производителите на автомобили и дека Данска ќе воспостави алијанса со 10-те држави кои ја поддржуваат нејзината стратегија за фази на дизел и бензински автомобили за да извршат поголем притисок врз ЕУ.

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close