Fiat Chrysler ќе плати милиони на Tesla, за да ги задоволи новите правила на ЕУ

Fiat Chrysler Automobiles се согласи да му плати стотици милиони евра на американскиот производител Tesla за да може да ги вклучи електричните автомобили во својот асортиман

Така, италијанско-американската алијанса ќе избегне парични казни за прекршување на новите правила на ЕУ за штетни гасови, објави Financial Times. Овој чекор ќе му овозможи на Fiat Chrysler да ги надомести емисиите на јаглерод диоксид од своите автомобили со оние на електричните автомобили на Tesla со намалување на просекот на дозволените нивоа.

Fiat Chrysler

Договорот беше постигнат на 25 февруари, но нејзините финансиски страни не се обелоденети, па не е јасно колкава сума ќе добие Tesla. Компанијата одби да коментира за Financial Times, а Fiat Chrysler го направи тоа.

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close