fbpx

И Ford исто така целосно се префрла на батерии

Ford стана најновиот производител кој официјално објави дека ќе работи на потполна електрификација на својата гама

Тоа треба да биде факт до 2030 година, кога сите модели на марки ќе добијат електрични мотори и мотори со алтернативни горива.

Ford планира да обезбеди најмалку 40% од моделите да бидат достапни во верзии со дополнителен електричен мотор, односно хибриди. Првиот автомобил ќе биде  кросовер. Од 2030 година, компанијата нема да понуди ниту еден од неговите модели, кои нема да имаат електричен погон.

Според официјалното соопштение, Ford ќе инвестира околу 4,5 милијарди долари во вкупната електрификација на својата гама. Овој износ ќе се потроши во следните 5 години. До тогаш на пазарот ќе излезат 13 нови модели со хибриден или електричен погон.

Ford

Од нив ќе ги издвоиме хибридните верзии на пикапот F-150 и спортски икона Мustang, како и „комерцијалистот“-Tranzit. Уште во 2020 година на пазарот ќе се појави електричен компактен кросовер со автономија од 480 километри. За таа цел, Ford лансира програма за развој на батерии во Европа и Азија. Компанијата, исто така, ќе учествува заедно со BMW Group, Daimler AG, Volkswagen Group, Audi и Porsche, во создавањето на мрежа на електрични станици.

Поврзани вести

Back to top button