Ford Focus со високи оценки од Euro NCAP поради технологиите за помош при возење

Euro NCAP, независното тело за испитување несреќи, високо го оцени новиот Ford Focus

Ваквите резултати беа истакнати на првиот автоматизиран настан за оценување на возењето, организиран од организацијата за мобилност на ADAC во Пензинг, Германија. Euro NCAP, на почетокот на годинава, го награди Ford Focus со оценка за сигурност од 5 ѕвездички, но од Организацијата доби и признание дека придонесува кон поголемо разбирање меѓу корисниците за придобивките од напредните технологии за помош при возење.

Focus беше избран за тестирање откако во него се воведоа широк спектар напредни функции за помош на возачот од кое било Ford возило досега, овозможено од три радари, две камери и 12 ултразвучни сензори. Технологиите на Ford Co-Pilot360 ја зголемуваат заштитата, возењето и паркирањето.

Euro NCAP го евалуираше Adaptive Cruise Control со Stop & Go, системот за препознавање брзина и технологиите за центрирање на ленти достапни за Focus, што помагаат возилото да одржува удобно возење и соодветно растојание од возилата пред него, помага да се намали стресот при долги патувања со тоа што возилото е центрирано во својата лента и може да ја прилагоди брзината на возилото во законските ограничувања со следење на патиштата и надземните портали за знаци за брзина, покрај информациите од навигацискиот систем.

Спроведените тестови за автоматско оценување на возењето вклучуваа и реакции на возилото при приближување кон други возилата побавно, стационарно и со кочење, како и реакции на возилата што пресекуваат или излегуваат од сообраќај, потоа поддршка при управување и центрирање во лента кога се избегнува пречка на патот напред и поддршка за управување и центрирање во лента при возење преку S-свиок.

Целосно новиот Ford Focus беше „пронајден“ за да обезбеди добар баланс помеѓу поддршката на возачот и овозможување возачот да има целосна контрола над возилото, иако има и мал ризик од возачот да стане премногу зависен од технологиите.

Euro NCAP, исто така, процени колку упатството за користење на Focus ефикасно ги опфаќа можностите на системите и улогата на возачот за време на операцијата и ги пофали технологиите за помош на возачот како едноставни и интуитивни за употреба.

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close