fbpx

Geely сакал да купи и дел од BMW?

Шефот на кинеската компанија Geely, Ли Шуфу, се обидел да откупи дел и од BMW, тврди Spiegel

Неодамна, милијардерот стана најголем приватен акционер во Daimler AG.

Списанието не ги наведува причините зошто договорот со BMW не се случил. Сепак, весникот истакна дека Ли Шуфу бил заинтересиран и за купувањето на Fiat Chrysler Automobiles, што е позната работа и за неа веќе коментираа многу медиуми. Според Spiegel, интересот на Geely за германските производители се должи на желбата за пристап до германските електромобили. Доколку се реализирала идејата на Баварците им бил понуден и олеснет пристап до кинескиот пазар.

Ли Шуфу

Поврзани вести

Back to top button