ИНТЕРЕСНОНАСЛОВНА

Honda Civic – На границата од 25.000.000 примероци

Малку повеќе од 45 години и десет генерации по промоцијата на Civic на пазарот, Honda објави дека компанијата е на прагот на производството на неговиот претставник со реден број 25.000.000

Honda напоменува дека производството на Civic достигна лимит од 10.000.000 единици во 1995 година, со првите пет генерации пуштени на пазарот. Следните пет генерации и 23 години го зголемија балансот на моделот за уште 15 милиони единици.

Со текот на годините, Civic е познат на пазарот како исклучително робусно и сигурно возило, каде што дефектите се многу ретки. Како доказ за ова, Honda истакнува дека речиси 75% од сите продадени единици на моделот од 1991 година продолжуваат да се користат и до ден денеска.

Според Honda, во моментов Civic се наоѓа во најдобра кондиција во целата своја историја, неговата десета генерација е разработена како глобален модел, а неговата продажба за минатата година била на ниво од 800.000 единици или со околу 20% повеќе во споредба со 2016.

Во моментов, Honda го произведува Civic – најдобро продаван автомобил во целата историја за компанијата, во 9 фабрики и го нуди во 170 земји.

Honda Civic

Клучни зборови

Поврзани вести

Close