JLR со уникатна иновација за заштита на своите работници

Jaguar Land Rover развива 3D печатена ракавица за заштита на своите работници од линијата за склопување

Повеќе производители на автомобили, вклучувајќи ги Hyundai Motor Group, BMW, General Motors и Ford, ги најавија сите испитувања или воведување на егзоскелети и други помагала за работниците во погони, а сега е редот на Jaguar Land Rover, во сопственост на Tata Motors да објави своја, единствена иновација: 3D – печатена ракавица наменета за спречување на мускулно-скелетни нарушувања.

Автомобилскиот производител рече дека мускулно-скелетни нарушувања сочинуваат околу 30% од сите повреди на работните места, затоа ја развила иновативната структура на решетката на ракавица за да ги заштити вработените кои работат на неговите линии за склопување. Ракавицата првично е наменета специјално за работниците од кои се бара да поставуваат осигурувачки или сврзувачки елементи на возилата.

JLR рече дека мускулно-скелетните нарушувања вклучуваат над 100 различни видови на состојби, учествувајќи со околу 30% од сите повреди на работното место, што резултира со период на отсуство од работа, а исто така и со третина од парите исплатени како компензација на вработените.

JLR

Мускулно-скелетни нарушувања влијаат на околу 10% од глобалното население, пораснувајќи на дури 40% во одредени индустрии.

Инженерите од автомобилскиот погон Гајдон, каде штотуку е отворен новиот центар за развој и во кој се сместени еден од најголемите објекти за 3D печатење во Велика Британија, видоа можност да ја искористат производствената експертиза на компанијата за дизајнирање и 3D печатење на структура во стилот на решетки, што ќе обезбеди поддршка за намалување на замор на мускулите и истовремено да е флексибилна и доволно удобна за носење за време на смената од осум часа.

Користејќи 3D CAD софтвер, инженерите моделираа дизајни со различни густини, користејќи различни материјали за тестирање. После повратните информации од испитувањата, тие сега работат на прототип од втора генерација која ќе вклучува влошка од пена направена со употреба на адитив за удар D30, полимерен материјал кој апсорбира удари кога е ставен под притисок. Ова ќе ја направи нараквицата погодна за оние што вклопуваат делови, како што се панелите на вратите, користејќи ја дланката од раката.

Во краток рок, нараквиците ќе ги користат работниците во сите објекти, помагајќи да се заштитат мускулно-скелетните нарушувања.

Овој проект е дел од поширокиот иден план за распоредување на низа технологии за да им помогне на оние со мускулна слабост или на пациенти кои страдаат од физички или невролошки нарушувања, помагајќи им на вработените да се вратат на работа.

Крис Нобл, стратешки инженер за производство на адитиви во JLR, рече: „Здравјето и благосостојбата на нашата работна сила останува наш приоритет во сите фабрики и објекти. Технологиите како 3D печатена ракавица ни овозможуваат да ја користиме водечката светска експертиза и опрема што ја имаме во куќата, за да ги заштитиме рацете на нашите вработени, развивајќи опрема која ќе го направи JLR одлично место за работа.”

Центарот за производство на адитиви на производителот на автомобили произведува над 80.000 делови годишно за најразлични примени, вклучувајќи функционално прототипирање, макети од дизајни и помагала и опрема за склопувањето во производството. Автомобилскиот производител може да печати 3D делови за производство на автомобили со Jaguar XE SV Project 8, едно од првите возила кои ќе ги користи.

JLR рече дека програмата е дел од нејзината „Дестинација нула визија“, амбиција да ги направи општествата побезбедни и поздрави, а околината да биде почиста. Компанијата соопшти дека се фокусира на постигнување иднина со нулта емисија, нула несреќи и нула метеж низ објектите и преку своите производи и услуги.

Поврзани вести

Back to top button