Калашников веќе прави електромобили

Концертот на Калашников ја искористи изложбата Армия-2018, во Москва за да ја прикаже својата работа не само врз оружје, туку и автомобили. Производителот на легендарниот автомат е со визија за иднината, бидејќи се потпира на електричен погон.

Првата машина е мал електричен автомобил UV-4, чија должина е 3.440, ширина е 1.530 и висина 1.730 mm. Тежината на електричmopt автомобил е 650 килограми и е дизајнирана не само за специјални прилики туку и за комплетна понуда на клиенти. Машината донекаде потсетува на Renault Twizy, а погонот е доверен на електромотор со моќност од 68 КС, кој се полни од литиум-железо-фосфат батерија. Електричниот автомобил може да развие максимална брзина од 80 km / h и неговата автономнија  е 150 km.

Втората машина на Калашников е квадар со четири тркала, дизајниран за потребите на армијата. Моделот се нарекува OV-2, потпирајќи се на хибриден погон и може да пренесува до 4 лица, вклучувајќи го  и возачот. Задната оска на машината се придвижува со мотор со внатрешно согорување со моќност од 57 КС. А напред  со електричен мотор од 75 КС. Воениот SUV доби суспензија со хидраулични амортизери. Неговите димензии се помали од оние на UV-4 – должината е 2.900, ширина 1.800 и висина 1.500 mm.

Треба да се спомене и електричниот мотоцикл- СМ1, кој исто така е развиен за потребите на Министерството за одбрана на Русија. Машината  развива до 90 km / h, со едно полнење минува 150 km. Уредот се напојува со DC мотор со литиум-јонска батерија. Инженерите на Калашников монтирале хидраулични амортизери и предна телескопска вилушка. Должината на мотоцикли е 2.200, а висината е 1300 mm.

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close