Токио 2019: Концептен нано целулозен суперавтомобил

NCV беше откриен на тековниот Саем во Токио, како студија кој ги користи нанофибер целулозните материјали во автомобилската индустрија

Возилото доаѓа од конзорциум од 22 јапонски универзитети, истражувачки институти и добавувачи на корпорации, основани во 2016 година од страна на Министерството за животна средина на Јапонија.

Нанофибер целулозата е изведена од растенија и рециклиран земјоделски отпад и се користи низ целото тело на автомобилот, вклучувајќи ги вратите, покривот и хаубата. Употребата на овие материјали значи дека школка на автомобилот е до 50% полесна од онаа кај конвенционалните автомобили.

NCV

Одговорен за надворешниот дизајн на возилото е Јузо Ними од Toyota Customizing & Development, еден од членовите на конзорциумот. Автомобилот на предната страна се карактеризира со интригантни фарови, како и мала, остра предна маска. Концептот има и „butterfly“ врати, тркала со повеќе краци, а кај задниот дел доминира големиот дифузер и светлата кои потсетуваат на оние од Chrysler ME Four-Twelve.

Бидејќи концептот е само за технички приказ, деталите за неговата моќност се ограничени, но се смета дека има водородна горивна ќелија и максимална брзина опфатена со брзина од само 20 km/h.

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close