fbpx

Нов врв во лагите за ефикасност на горивото

Не е тајна дека потрошувачката на гориво декларирана од производителите значително се разликува од реалната и тоа секогаш во негативна насока

Резултатите од новата студија на ICCT, покажуваат дека автомобилските компании никогаш не „излажале толку лошо“ за потрошувачката на своите автомобили, како и во минатата година. Независна студија на ICCT покажува дека разликата во декларираната и реалната потрошувачка е зголемена речиси двојно во текот на последната деценија. Ако во 2006-2007 диспаритети биле во просек 15%, во 2013-2014 година тие пораснале до 25%.

ICCT

Според ICCT, потрошувачката на гориво под вистински работни услови и каталошките податоци во моментов се разликуваат до 42%. Кај многу брендови со премиум сегмент, разликата надминува дури и 50%. Објаснувањето со кое производителите продолжуваат да се оправдуваат е дека лабораториските методологии за пресметување на трошоците не се во согласност со оние кои тие ги реализираат во своите испитни центри.

Поврзани вести

Back to top button