Мал пад на цените на горивата

Регулаторната комисија за енергетика, ги намали малопродажните цени на горивото и нафтените деривати

Со одлука на Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ), малопродажните цени на нафтените деривати се намалуваат во просек за 2,20%. Согласно одлуката, новата малопродажна цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) ќе изнесува 62,50 денари за литар гориво. Цената на ЕУРОСУПЕР БС-95 – 69,50 денари, а малопродажната цена на горивото ЕУРОСУПЕР БС-98 ќе изнесува 72,00 денари за литар.

Согласно новата одлука, се намалува и малопродажната цена на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) која во наредните седум дена ќе биде 52,00 денари за литар. Малопродажната цена на мазутот М-1 НС во истиот тој период ќе биде 35,118 денари за килограм.

Со оваа Одлука се врши намалување на рафинериските и на малопродажните цени на нафтените деривати за околу 1,5 деанри во следните седум дена, утврдени согласно Одлуката на Регулаторната комисија за енергетика на Република Македонија од 03.06.2019 година.

Поврзани вести

Back to top button