fbpx

Michelin сугерира како да изберете пневматици за зима?

Зимата е на прагот! Независно од законските регулативи, секако се прашувате какво невреме може да донесе таа и дали вашето возило е соодветно опремено. Како и да е, потребни ви се зимски гуми.

Многумина сметаат дека возењето во зимски услови е само доколку има ниски температури, мраз или снег на подлогата, но тоа е сосема поинакво искуство. Поради таа причина, треба да го подготвите вашето возило, а особено вашите гуми! Благодарение на Michelin, ќе бидете подготвени да се соочите со временски и патните услови. Michelin ја промовира важноста од изборот на вистинската гума, бидејќи на овој начин потрошувачите ќе можат да уживаат во бројни придобивки. Oд зголемена безбедност до подобрени перформанси во возењето, заштеда на гориво и зголемен животен циклус. Не е тајна дека возачите сакаат гуми кои обезбедуваат неколку решенија во исто време. Без разлика дали станува збор за перформанси на сопирање и долговечност или за заштеда на гориво или прилагодувајќи се на различни услови на патот, на суви или влажни површини или покриени со мраз или снег. Целта на Michelin е да обезбеди вистинска гума за секој вид на употреба и за секој стил на возење, бидејќи ова може да има значително влијание врз безбедноста на возачот и врз животниот циклус на гумите.

Разликата меѓу зимските и летните гуми?

Во споредба со летните гуми, зимските се произведуваат со гумени соединенија кои ја одржуваат нивната мекост при ниски температури и со врвна шара која обезбедува оптимални перформанси за време на студено време (суво, мокро, снег или мраз). Тие може да се препознаат заради нивното посебно michelin-zimski-gumiозначување на бочниот столб: знак M+S или симбол со 3 планински врвови и снегулки (3PMSF). Гумите означени со M+S на страните се зимски гуми од чиста регуларна гледна точка. Сепак, бидејќи оваа ознака не е поврзана со некој задолжителен тест за изведба, постои гаранција за изведба поврзана со гумите обележани со „M+S”. Гумите означени со 3PMSF (3 планински врвови со снегулки) се зимски гуми, кои се одобрени преку регуларен тест за да се гарантира правилното ниво на изведба во зимски услови. Michelin препорачува користење на три пневматици означени со PMSF како зимски гуми за време на студената сезона. Кога просечната надворешна температура постојано паѓа под +7°C, перформансите на летните гуми се намалуваат. Ова е време да се користат сертифицирани зимски гуми. Овие гуми вклучуваат гумени соединенија кои ја одржуваат нивната мекост при ниски температури и неизмерна шара која обезбедува оптимални перформанси на ладни патишта.

michelin-zimski-gumi
Вашиот избор нека биде во зависност од потребите

Ако редовно возите во зимски услови, како снег или мраз, Michelin ви препорачува користење адекватни зимски гуми. Асортиманот MICHELIN ALPIN ќе ви помогне да уживате во безбедно, удобно и прецизно искуство во возењето, без оглед на временските услови. Ако се соочите со менување на временските услови и повремени снежни врнежи, Michelin CrossClimate+ гумите се направени за вас, тие се првите летни гуми со зимски сертификат (3 Peak Mountain Snowflake: 3PMSF), втиснат на страната, што покажува дека може да се користат за сите сезони, дури и во земји каде што е потребна специјална опрема за зимско возење. Без оглед на решението кое ќе го одберете, Michelin ве советува да изберете гуми со сертификатот 3PMSF: тие се одобрени преку тест за регулација за да се гарантира вистинското ниво на изведба во зимски услови.

michelin-zimski-gumi
Совети!

Во рамките на опсегот на гумите, може да има неколку модели кои одговараат на различни типови на автомобили (спортски, класичен, SUV …). Во зависност од вашиот автомобил, неговиот мотор(зафатнина или перформанси) можеби ќе треба да добиете многу специфичен сет.
Ако не сте сигурни како да одберете зимски гуми за вашиот автомобил, Michelin може да ви даде некои одговори. Michelin нуди онлајн услуга за пребарување која ви овозможува да ги внесете сите важни податоци за вашиот автомобил и пресметувате за вас кои зимски гуми ќе бидат најдобрата опција за претстојната сезона.

 

Поврзани вести

Back to top button