fbpx

Њујорк воведува провизија за сообраќајниот метеж во центарот

Властите во Њујорк размислуваат за воведување на посебна такса за делови на градот во износ од 11,52 долари

Властите во Њујорк размислуваат за воведување на посебна такса за делови на градот во износ од 11,52 долари, за да се намали сообраќајниот метеж во центарот на метрополата, што е добра можност да се зголеми финансирањето на јавниот транспорт. За возачите на камиони такасата „метежот“ ќе биде 25,34 долари, а за таксистите и Uber возилата, помеѓу 2 и 5 долари.

Њујорк

Сообраќаен метеж во центарот на Њујорк

Воведувањето на надоместоците ќе станува постепено поради различните категории возила до 2020 година и ќе се врши со помош на електронски уреди во некои делови на Њујорк за време на „шпицовите“. Поборниците за оваа идеја велат дека данокот ќе го намали застојот и ќе го зголеми јавниот транспорт. Скептиците стравуваат дека ова ќе биде нов товар за средната класа и сиромашните.

Поврзани вести

Back to top button