Платформата на Focus основа за многу нови модели

Новата генерација на Ford Focus користи сосема нова платформа, па иако од компанијата се уште немаат официјално име за неа, таа се планира да биде употребена како основа во многу идни нови производи на Синиот овал

Од Ford потенцираат дека архитектурата може да послужи како основа за мали модели како Fiesta и големи SUV изведби како Edge. Според стратегијата, речиси сите идни возила на брендот, барем оние за Европа, освен платформата ќе користат многу заеднички компоненти во однос на системот за климатизација, како и еднакви електрични рачни сопирачки.

Платформата

Користењето на новата заедничка платформа ќе им овозможи на Ford го скрати времето за развој на секој иден нов модел за 20 проценти, но освен тоа ќе заштеди и на неколку други елементи, па ова е навистина извонредно решение. Платформата Focus овозможува големи промени, слични на архитектурата на MQB на Volkswagen Group, која се користи во пракса за сите модели наменети за Европа.

Платформата

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close