fbpx

Renault ќе заработува 2,3 милијарди евра од рециклирање стари возила

Renault има за цел да заработи 2,3 милијарди евра преку рециклирање на стари возила со основањето на The Future Is NEUTRAL

Renault го објави основањето на The Future is NEUTRAL (Иднината е НЕУТРАЛНА), нова подружница која целосно ќе се фокусира на рециклирање возила. Францускиот производител на автомобили вели дека модерните возила се состојат од 85 отсто делови што може да се рециклираат. Згора на тоа, 11 милиони автомобили го завршуваат својот живот секоја година во Европа. Тоа е златен рудник на материјали што во моментов не се користи соодветно, според брендот.

„Во автомобилскиот сектор, првиот недоволно искористен ресурс е самиот автомобил“, рече Жан-Филип Башо, извршен директор на „The Future is NEUTRAL“. „Овој нов ентитет има за цел да ја поттикне автомобилската индустрија кон неутралност на ресурсите, извлекувајќи од секое возило најголема можна количина на материјал потребен за производство на нов модел“.

За таа цел, новата компанија има за цел да ја задржи вредноста на деловите и материјалите и „да и овозможи на индустријата да постигне многу повисока стапка на рециклирани автомобилски материјали“. Исто така, има за цел да биде европски лидер во рециклирање на батерии во затворен круг.

Важен чекор за компанијата

Со тоа, Renault се надева дека The Future Is NEUTRAL ќе биде атрактивен снабдувач на батерии кој ќе може да потпише договори за снабдување со други производители. Преку овој бизнис, неговата цел е да достигне обрт на деловното портфолио од 2,3 милијарди евра и оперативна маржа од повеќе од 10 проценти до 2030 година.

Со цел да се развие овој бизнис, The Future Is NEUTRAL ќе работи со голем број постојни подружници на Renault за рециклирање. Исто така, отвора малцинство акции за надворешни инвеститори, со цел да се кофинансираат инвестиции од околу 500 милиони евра (488 милиони американски долари) до 2030 година.

„Денес правиме уште еден чекор во нашата историска посветеност на кружната економија“, рече извршниот директор на Групацијата Renault, Лука де Мео. „Нашата амбиција е да го внесеме рециклирањето во нова ера и да станеме европски лидер во автомобилската кружна економија.

Поврзани вести

Back to top button