fbpx

Renault-Nissan-Mitsubishi со инвестиција од милијарда евра во нови технологии

Renault-Nissan, кој неодамна го вклучија и Mitsubishi ќе инвестира една милијарда долари во разни технолошки проекти во текот на следните пет години

Веста беше потврдена од страна на претседателот Гон на изложбата на CES во Лас Вегас.

Француско-јапонската групација ќе ги финансира сите компании на полето на електрификацијата, автономијата и вештачка интелигенција, кои ќе се вклучат во развојот на Алијансата. За да го стори тоа поадекватно и да привлече партнери, ќе создаде посебен инвестициски фонд наречен Aliance Ventures. Ова ќе биде најголемата структура за такво финансирање во автомобилската индустрија. Веќе оваа година, фондот ќе дистрибуира 200 милиони долари помеѓу стартап компании. Секоја компанија може да аплицира, без оглед на регистрација или локација. Renault-Nissan не е единствената компанија која известува дека не може да се справи со сите предизвици за создавање автомобили на иднината. Три слични фондови, иако во помал обем, најавија и од BMW, Toyota и GM, исто така, со слични структури.

Renault-Nissan-Начинот на кој ние во моментов сме организирани не е доволен за посакуваниот брз развој на овие сегменти во автомобилската сфера, изјави Карлос Гон во интервју за Bloomberg. -Јас мислам дека ние самите не можеме да го направиме тоа, па нудиме рака на соработка.

Гон, исто така, откри дека еден од првите стартапи кои ќе добијат средства ќе биде American Ionic Materials, компанија која развива солидни електролитни батерии без употреба на кобалт. За Renault-Nissan, кој планира 12 сосема нови електрични модели во следните пет години, од витално значење е да има поефикасно и поедноставно производство на батерии. Фондот за партнерства на Алијансата ќе е со бази во Париз, Јокохама, Пекинг и во Силиконската долина во САД. Renault-Nissan ќе имаат по 40 отсто, а Mitsubishi ќе биде застапен со 20%.

Поврзани вести

Back to top button