ИНТЕРЕСНОНАСЛОВНА

Реплика на Citroën од 1922

Citroën направи реплика на возилото Scarabee d’Or кое во 1922 година успеа да ја премине пустината Сахара

Францускиот производител Citroën во 2016 година го започна проектот за реконструкција на оригиналниот автомобил Scarabee d’Or кој успеа да ги совлада песочните дини на Сахара во 1922 година. За завршување на проектот биле потребни три години и 160 ученици и професори.

Citroën Scarabee d’Or

Citroën Scarabee d’Or оригиналното возило, со димензии 3,65 метри должина, 1,4 метри ширина, 1,68 метри висина и тежина од 800 килограми, било технолошки напредно за своето време. Возилото било напојувано од 4-цилиндричен 1.5 литарски мотор, кој имал 20 КС при 2.100 вртежи во минута.

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close