fbpx

Seat го претстави најбезбедниот модел во својата историја

Компанијата Seat го претстави во Барселона, на изложба Smart City Expo, својот концептен модел Leon Cristobal, именуван по заштитникот на возачите- Свети Кристофер

Ова е најбезбедниот автомобил во историјата на брендот, а една од неговите карактеристики е вградениот ремен за алкохол. Инаку, прототипот е опремен со пет безбедносни системи, кои најавуваат намалување на повеќето од главните причини за сообраќајните незгоди. Инженерите сметаат дека електронските асистент состави мора да се борат со првенствено со поспаност, одвлекување внимание од патот и возење под дејство на алкохол. За последното одговара посебна комбинација, доколку го регистрира присуството на алкохол во воздухот, односно во внатрешноста, го блокира моторот на автомобилот.

Leon Cristobal

Leon Cristobal

Возилото е опремено и со Drive-coach, кој дава лични препораки за најбезбедно возење. Системот по движењето на очите на возачот може да определи кога е гладен или сака да го користи неговиот телефон. Постои посебен режим „ангел-стапица”, која ги активира сите 15 безбедносни системи. За Seat Leon Cristobal се нуди и „црна кутија”, која ги собира сите податоци за време на движењето и при хаварија ги испраќа на специјално избран smartphone.

1 | Leon Cristobal
2 | Leon Cristobal

    За родителите на почетници возачи, во Seat подготвиле апликација Mentor, со чија помош може да се контролира брзината на автомобилот и да се дефинира нејзината локација. Од компанијата се категорични дека ако половина од автомобилите што се движат по патиштата, бидат опремени со слични системи, тогаш бројот на катастрофите ќе се намали за 40%.

    Поврзани вести

    Back to top button