fbpx

Синдикатите и производителите во Германија не се договорија

Преговорите меѓу најголемиот синдикат на работниците во автомобилската и металуршката индустрија- IG Metal и автомобилските производители BMW, Audi, Mercedes-Benz и Porsche завршија без резултат

Разговорите траеа повеќе од 16 часа, а работниците бараа зголемување на платите за 8% и намалување на работната недела од 35 на 28 часа. За возврат, работодавачите понудија зголемување од 6,8%, но цврсто одбија да го намалат работното време за една недела. Инаку треба да се истакне дека пред почетокот на преговорите, работниците во фабриката на BMW во Минхен престанаа да работат три часа, што резултираше со производство на планираните 250 автомобили.

работниците

Истото се случи и во фабриката на Audi во Инголштадт и Некарсулм, каде што останаа 700 нeсоставени модели. Сега синдикатите подготвуваат нови штрајкови кои ќе се одвиваат во различни фабрики во Германија. Вреди да се напомене дека вкупно 3,9 милиони луѓе се вработени во автомобилската индустрија во земјата, па прекините на работата би предизвикале нови сериозни оштетувања за производителите.

Поврзани вести

Back to top button