Сите нови европски автомобили со задолжителна итна врска

Од стартот на овој месец сите нови модели автомобили и комби возила, направени во Европа треба задолжително да бидат опремени со автоматски систем eCall

Ова беше одлучено од страна на Европската комисија пред четири години како дополнителна мерка за намалување на смртноста од несреќите.

eCallВо истата одлука се наведува дека сите земји на ЕУ мора да создадат алатки кои им се потребни за да работат за потребите на специјалната служба за итни случаи – eCall.

Станува збор техничка инфраструктура, наречена „центар за тревога”, која треба да го прифати и обработува информациите од автомобилите во несреќа или друга хаварија.

Едноставно – eCall е централизиран систем за автоматско поврзување на возилото кое е во несреќа со итни служби 112.

Станува збор за монтиран во автомобилот уред кој во моментот на хаваријата, кога одредени сензори даваат сигнал, на пример за отворање на сигурносните воздушни перничиња. Автоматски се поднесува порака до спасувачките служби за несреќата со точната нејзина локација. Во внатрешноста на автомобилите, исто така се појавува копче SOS, со помош на кое може да се упати сигнал за спасување на друг сопственик на ваков систем во близина на несреќата.

Опремата на возилата на овој начин е обврска на производителите, кои во пракса генерално се опремени со иновации. СОС-сигналот пристигнува во службите за спасување, а потоа тие мораат веднаш да реагираат на местото на несреќата. Од почетокот на месецот во сите земји на ЕУ е забранета продажбата на нови автомобили, кои немаат системот eCall.

eCall

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close