Средствaта од казните од VW се вложуваат во електромобилност

Средствата од казните што Volkswagen ги плати во САД за скандалот со манипулирање со софтверите за емисии на дизел агрегати ќе бидат потрошени за развој на електромобилност.

Парите ќе бидат инвестирани во замена на застарениот дизелски транспорт, пред се на училишни и градски автобуси, како и за експанзијата на мрежата од станици за полнење за електричните возила, објави германскиот весник Welt am Sonntag. За финансирање од овие средства, платени од германскиот концерн, барање поднеле повеќето државни иституции во САД, па и индијански резервати. Американското Министерство за енергетика планира да подели сума од 8 до 423 милиони долари.

Над 20 држави ќе добијат над 50 милиони долари, кои веќе доставиле подготвени планови за инвестиции, а други развиваат такви.

Најголемиот износ (речиси 423 милиони долари) ќе се инвестира во Калифорнија. Државата има намера да ги искористи средствата за модернизација на флотите на индустриските претпријатија и обучувачите за железнички товарен транспорт. Властите во Џорџија планираат да купат електрични автобуси за аеродромот Атланта. Нивните колеги од Вермонт развија план за електричен транзит и училишни автобуси. Вашингтон ќе инвестира пари во електрични камиони за ѓубре и премии за жителите и државните претприемачи да купат електрични автомобили.

Некои држави сеуште имаат жестоки дискусии за тоа како да ги искористат средствата од VW Diesel Emissions Ecosystem Mitigation Trust. Споровите се во три од држави за кои се одвоени големи суми – Тексас ( 209,4 милиони), Флорида ( 166.3 милиони) и Њујорк (127.7 милиони).

Поради Дизелгејт, VW  плати 20 милијарди долари за парични казни.

Поврзани вести

Back to top button