fbpx

Stellantis ја напушта европската лоби група ACEA, го формира Freedom Of Mobility форумот

Stellantis го повлече своето членство во Европската асоцијација на производители на автомобили (ACEA), моќна лоби група која претставува 16 големи европски производители на автомобили, камиони и автобуси.

Групацијата Stellantis најави дека ќе ја напушти главната европска автомобилска група за лобирање, ACEA, до крајот на оваа година, како дел од новиот пристап за решавање на прашањата и предизвиците на идната мобилност, вклучително и оддалечување од традиционалната лобистичка активност.

Производителот на автомобили, со 14 автомобилски брендови, соопшти дека планира годишен настан „Freedom of Mobility“, а првиот е закажан за почетокот на 2023 година. Целта на настанот е да се идентификува „како да се донесе чиста, безбедна и достапна слобода на мобилност за општеството соочени со импликациите од глобалното затоплување“.

Настанот се случува кога 27-те земји на ЕУ се подготвуваат да гласаат за предлогот со кој ќе се забрани продажбата на нови патнички автомобили со  мотори на внатрешно согорување почнувајќи од 2035 година.

„Имаме намера да создадеме јавен форум на кој соработниците ќе можат да се соберат за да ги решат клучните прашања околу дебатата за декарбонизирана мобилност и да обезбедиме активни следни чекори што ќе ги преземеме заедно“, рече извршниот директор Карлос Таварес во изјавата.

Stellantis е првиот кој се повлекува од ACEA

Таварес, кој е прв човек на Stellantis, е поранешен претседател на ACEA, која ги претставува 16-те главни европски производители на автомобили, камиони и автобуси. Групацијата не вклучува новодојденци како што се Tesla и неколку азиски брендови, вклучувајќи ги Suzuki и Subaru. Stellantis ќе биде првиот клучен производител на автомобили што ќе се повлече од ACEA групацијата со седиште во Брисел, која се залага за индустријата во Европската унија.

„Иако Европската асоцијација на производители на автомобили (ACEA) ја почитува одлуката на Stellantis да го повлече своето членство во асоцијацијата на крајот на оваа година, жалиме што ги гледаме како заминуваат“, се вели во соопштението на групата. „Остануваме посветени на дејствување како силен заеднички глас на производителите на автомобили, камиони, комбиња и автобуси со седиште во ЕУ“.

Сигрид де Вриес, моментално генерален секретар на лобистичката група за добавувачи CLEPA, ќе стане генерален директор на ACEA почнувајќи од септември.

Поврзани вести

Back to top button