fbpx

Toyota инвестира 2,8 милијарди долари во еко-автомобили

Toyota планира да одвои 2,8 милијарди долари за да изгради истражувачки центар во Јапонија, чија главна задача ќе биде да се развива автомобили со нулта емисија, соопштува Nikkei

Центарот ќе биде изграден во префектурата Аити.

Се очекува да биде околу 6,5 квадратни километри, а на неговата територија ќе има 11 работни писти за различни тестови. Некои од нив ќе бидат отворени до 2023 година. Се планира да се создадат услови како оние на пат, во кои возилата ќе бидат управувани не само од тест-пилоти, туку од возачи од различни земји ширум светот. На пример, една од пистите ќе биде направена делумно како познатата германска патека Нинбургринг. Се претпоставува дека центарот ќе отвори 3.850 нови работни места.

Toyota

Неодамна претставниците на Toyota рекоа дека компанијата очекува да ја зголеми продажбата на електрифицирани возила на 5.500.000 единици годишно. Додека во седиштето на брендот се фокусираа на развојот на „зелените” модели, а американската поделба посветуваше поголемо внимание на беспилотните технологии.

Toyota

Поврзани вести

Back to top button