fbpx

Volkswagen ќе инвестира 1,8 милијарди евра во новиот Golf

Volkswagen ќе потроши 1,8 милијарди евра за развојот на осмата генерација на својот најпопуларен модел Golf

Ова беше откриено од страна на шефот на компактната автомобилска поделба на брендот Карл-Хајнц Хел за време на состанокот со 120 партнери и добавувачи на опрема за компанијата.

Првите автомобили на новата генерација на Golf ќе бидат произведени во јуни 2019 година во фабриката во Волфсбург. Бестселерот на Golf ќе биде достапен на пазарите во вкупно 108 земји од целиот свет. Освен тоа, компанијата ќе потроши уште три милијарди евра за да го подготви производството на автомобилот.
Golf

Топ-менаџерот исто така најави дека новиот Golf ќе биде возило со кое Volkswagen ќе влезе во ерата на интернет-возила и ќе биде опремена со автономни системи за мобилност. Машината ќе биде постојано онлајн, а нејзините инструмент-панели и електронски асистент-состави ќе се претворат во „репер за квалитет” на слични услуги.

Осмата генерација на Golf ќе се гради на модуларната MQB платформа, што ќе овозможи помала тежина. Во исто време, дизајнот на моделот ќе биде далеку пофутуристички, а самото возило ќе има поголеми димензии. Не е официјално објавено кога ќе се одржи премиерата на најпопуларниот модел. Опциите се две – салонот за автомобили во Париз на есен или изложбата во Женева во пролетта 2019 година.

Golf

Поврзани вести

Back to top button