Volkswagen со раст од 6,3% на глобално ниво

Volkswagen објави дека марката забележа раст од 6,3% во продажбата на глобално ниво во првата половина на годината, а вкупната реализација на компанијата достигна ниво од 3.118 700 возила. Само во јуни, резултатот е подобар за 4.2%, или 534.000 единици, во споредба со истиот месец лани.

Според податоците на Volkswagen, продажбата на возила забележува раст во секој еден од главните региони во светот. Единствен исклучок е Северна Америка, каде регистрирано намалувања, за јуни -4.8%, а за првото полугодие -0.7%. Во Европа, производите на Volkswagen забележале позитива во пласманот за 8.7%.( 967.000 единици во првата половина на годината) Во Бразил растот е 29%, односно пласирани 145.900, а во Кина 6,3%, поточно 1.483.200 единици.

раст

Од брендот потенцираат дека сепак регистрирале намалување во побарувачката за своите производи на најголемиот пазар во јуни, во Кина, за 1,7 отсто, односно 228.500 единици.

Поврзани вести

Back to top button