fbpx

Volvo создаде прв еколошки неутрален погон

Шведската компанија Volvo постигна еколошка неутралност во еден од нејзините производни центри

Од стартот на оваа година фабриката за мотори во градот Шовде користи електрична енергија и греење целосно од обновливи извори.

Ова е првиот погон со ваков статус на Volvo. Стратегијата на компанијата, која е во сопственост на кинескиот гигант Geely, е сите нејзини производни центри да се со нулта емисија до 2025 година. Фабриките веќе одамна работат само на струја од обновливи извори, но овој овде прв успеа да помине и кон еколошко греење. Тоа се обезбедува од согорувањето на биомаса, биогорива и отпад.

Volvo-Зголемувањето на енергетската ефикасност е врвен приоритет за нас и затоа се стремиме да добиеме енергија која ни е потребна во работата, од обновливи извори, коментира Хавиер Варела, постар заменик претседател на производството.

Поврзани вести

Back to top button