Пет ѕвезди на Euro NCAP тестовите за електричнит Jaguar I-Pace

Целосно електричниот Jaguar I-Pace постигна рејтинг од пет ѕвездички за безбедност на Euro NCAP тестовите, што го етаблира како еден од најбезбедните автомобили на патот

Првиот целосно електричен Jaguar постигнал 91% за заштита на постари патници, 81% за детска заштита и 81% за безбедносни системи. Jaguar I-Pace постигна максимален број поени кај страничен удар и при удар со страничен столб, успевајќи да ги заштити сите критични зони на човечкото тело.

Одличниот резултат на електричниот SUV значи дека и трите члена на семејството PACE на Jaguar – E-Pace, F-Pace и I-Pace, имаат максимални пет ѕвездички за безбедност на Euro NCAP, демонстрирајќи ja посветеноста на Jaguar да создава едни од најбезбедните автомобили во светот. Jaguar I-PACE е десетти последователен модел на најголемиот британски производител на автомобили, кој доби пет ѕвезди за безбедност.

Лесната каросерија обезбедува високо ниво на сила и префинетост. Акцентите во дизајнот на каросеријата вклучуваат употреба за прв пат во индустријата на елементи од преработен алуминиум и примена на термичка обработка по создавање на формите за да се зголеми цврстината на алуминиумските легури кои се користат во критичните зони при судир.

Jaguar I-Pace исто така содржи напредни безбедносни технологии за заштита на корисниците на патишта и пешаците. Технологиите вклучуваат хидратантна хауба и автономна кочница со пешачки и велосипедски читачи. Jaguar, исто така, дизајнира уникатен електричен автомобил кој ги предупредува учесниците во сообраќајот кога се приближува автомобилот.

Звукот може да се слушне со брзина до 20 km/h и го надминува минимумот од 56 dB (A) што се бара од претстојното европско законодавство. Покрај технологијата за безбедност, електричниот SUV нуди полн спектар на модерни системи за помош на возачот како адаптивен автопилот со помош на управувачот, асистент за следење на мртвата точка и помош при паркирање со камера од 360 °.

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close