fbpx

Американците пронајдоа нелегален софтвер за дизелите од Mercedes-Benz

Американските власти пронашле потенцијално нелегален софтвер во автомобили на Mercedes-Benz опремени со дизел мотори

Ова го најави Automotive News, цитирајќи го германскиот таблоид Bild am Sonntag.

Инспекторите нашле карактеристика во програмскиот код наречен Slipguard, која ги препознава перформансите на лабораториските тестови за нивото на штетни гасови. Друга функција, наречена Bit15, автоматски го исклучува максималното ниво на издувните гасови по 26 изминати километри. Властите во САД открија дека по деактивирањето на „чистачот“, нивото на штетни гасови надминува 10 пати повеќе од дозволената стапка.

нелегален софтвер

Германското издание се повикува на преписка меѓу инженерите на компанијата, односно на меилови испратени до редакцијата со прашања за законитоста на таков софтвер. Формалните претставници на брендот одбија да коментираат за весникот, велејќи дека Daimler соработува со властите на САД, а особено со Министерството за правда, во услови на доверливост.

Поврзани вести

Back to top button