Audi инвестира 16 милијарди евра до 2023 година

Ауди објави дека од почетокот на идната година, до крајот на 2023 година, компанијата ќе инвестира околу 16 милијарди евра во решенија за електрична мобилност, системи за дигитализација и самоуправување.

Импресивната инвестиција ќе се користи не само во новите случувања и технологии, туку и за купување на земјиште и опрема за нови објекти, развој и проширување на одделенијата. Audi објави дека новите средства ќе доведат до зголемување на планираните трошоци за брендот во текот на следните 5 години на ниво од околу 40 милијарди евра.

„Ние работиме на систематски пристап кон електричната мобилност и ќе бидеме уште повеќе фокусирани во иднина“, рече Брам Шот, привремен претседавач со одборот на Audi AG. „Со неодамна претставени модели како Audi e-tron GT, сакаме повторно да ги навлечеме луѓето за брендот и во исто време да бидеме флексибилни и многу ефикасна компанија“.

Со лансирањето на првиот електричен SUV e-tron, компанијата ветува дека ќе започне бран електрични автомобили во следните неколку години. Компанијата има намера да произведе околу 20 електрифицирани модели до 2025 година, од кои половина ќе бидат на целосно електричен погон.

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close