fbpx

Audi подготвува подостапна верзија на R8

Компанијата ги напушти атмосферските V8 мотори бидејки не можат да се прилагодат на новите барања за заштита на животната средина

Затоа новата верзија ќе добие 2.9-литарски V6 со 2 турбополначи.

Првата генерација на средниот супер автомобил Audi R8 беше достапна само со два атмосферски мотори. Основната верзија доби 4,2-литарски V8, која развива 420 или 430 КС, а топ-варијантата се потпира на 5,2-литарски V10 (520-575 КС), кој беше развиен за Lamborghini Gallardo. Втората генерација е произведена пред 2 години и е опремена со модернизиран V10, развивајќи 540 или 610 КС. Сега Audi подготвува нова модификација на моделот со помал мотор. Деталите за тоа се откриени од Autocar.
Audi R8

Компанијата ги отфрла атмосферските V8 мотори бидејќи не можат да се прилагодат на новите барања за заштита на животната средина. Затоа новата верзија ќе добие 2.9-литарски V6 со 2 турбополначи. Овој агрегат е развиен од Audi и Porsche, а се вградува на Porsche Panamera и Cayenne, како и на Audi RS 4 и RS 5. Во зависност од моделот, моторот развива 440-450 КС и 550-600 Nm.

Со Audi R8, моторот ќе биде достапен во две верзии, a помоќните ќе развива 500 КС и 600 Nm. Тоа ќе ја направи supercar изведбата полесна и поевтина со привлекување клиенти од земји каде што данокот на автомобилот е определен од власта. Ова е, на пример, Кина, каде што верзијата V10 е многу тешко да се продаде токму поради даноците.

Поврзани вести

Back to top button