fbpx

Автомобилските производители ги добија првите цврсти батерии од QuantumScape

Производителот на батерии со цврста состојба, QuantumScape, ги испорача своите први примероци на Sample A0 до автомобилските производители

Производителот на батерии во цврста состојба QuantumScape објави дека неговиот прв 24-слоен прототип на литиум-метал е испорачан на производителите на ЕВ за тестирање. Наведени како „Sample А0“, овие ќелии ја претставуваат досега најимпресивната технологија за цврсти батерии на QuantumScape, а нивната испорака означува клучна пресвртница во неговото патување кон целосна интеграција на енергетски густи ќелии со брзо полнење во идните електрични возила.

QuantumScape ($QS) е технолошка компанија за батерии основана во 2010 година со цел да развие скалабилни, ефективни батерии во цврста состојба, кои постигнуваат еднаквост на трошоците со традиционалните литиум-јонски ќелии популарни во тековните ЕВ модели.

По повеќе од една деценија истражување и развој, развивачот на батерии навистина почна да добива на интензитет во 2020 година кога објави дека постигнал „голем пробив“ со користење на керамички сепаратор. Ова доведе до успешно тестирање на еднослојни прототип ќелии. Откако ја удвои големината на својата почетна пилот-производна линија, Quantumscape откри дека развила и ќелии со 10 слоеви, проследено со прототип со 16 слоеви.

Изминатиов февруари, QuantumScape сподели уште една индустрија прво со еднослојна ќелија која има завршено 400 последователни 15-минутни циклуси на брзо полнење, надополнувајќи од 10% до 80% капацитет додека сè уште задржува над 80% од својата почетна енергија.

До вториот квартал од 2022 година, компанијата промовираше 24-слојни ќелии со густа енергија, кои веќе беа на интерни тестирања. Овие први 24-слојни прототипови се означени како Sample A ќелии, што го претставува почетокот на патувањето во три чекори кон автомобилската квалификација и евентуалното производство. Секоја главна фаза на земање примероци (А, Б и В) ќе се состои од неколку генерации прототипови на зрели клетки кои ќе бидат доставени до ОЕМ за тестирање и валидација.

Сега, QuantumScape им ги испорача првите A0 прототип батерии со цврста состојба на производителите на автомобили за електрични возила за тие самите да се тестираат.

Првите ЕВ батерии со цврста состојба стигнуваат до производителите за тестирање

Како што вети, QuantumScape ги испорача своите 24-слојни ЕВ батерии со цврста состојба на производителите пред крајот на годината. Компанијата сподели детали за првичните испораки во соопштение, завршувајќи уште една импресивна година на развој.

Сè што беше кажано, QuantumScape е првиот што призна дека има уште долг пат да помине пред батериите во цврста состојба да станат вообичаени во ЕВ и друга електроника.

Со 24 слоеви, секој составен од сепаратор во цврста состојба, катода и анода од литиум-метал, QuantumScape наведува дека неговите прототип ќелии имаат капацитети во „повеќе ампер-часовен опсег“. Со првичните испораки во тек, производителите како Volkswagen Group, на пример, можат да започнат со сопствено внатрешно тестирање на батериите во цврста состојба како што се однесуваат на електричните возила и да даваат повратни информации за нивните перформанси.

Поврзани вести

Back to top button