fbpx

Само автономни автомобили на улиците за четвртина век?!

По четвртина век беспилотните системи ќе им го „одземат" правото на луѓето за управуваат со автомобилите

Оваа прогноза беше дадена од експерти од областа на IoT на конференцијата одржана во Лондон.

За англиското изданието Mirror, претставник на компанијата Energie Mine – Рахим Омар, дури стигна подалеку во прогнозите, велејки дека во наредните 25 години сигурно ќе биде донесен закон со кој ќе им се забрани на луѓето да управуваат автомобили и ќе ги заменат со вештачка интелигенција.Според експертот, владата на Велика Британија веќе работи во таа насока. Само треба да се направи конечниот чекор, како да се развие соодветен правен документ и да се понуди на дискусија.

Омар верува дека ова е неизбежно, и таквата мерка ќе заштеди илјадници животи. Главната предност на беспилотните возила е дека тие сигурно ќе се усогласат со правилата во сообраќајот.

Energie Mine

Британските експерти се на мислење дека овој закон е логично продолжување на друга иницијатива. Односно забраната за користење на бензински и дизел мотори на територијата на Европа од 2040 година. Така автопроизводители ќе треба да работат во две насоки, како на опремување идните модели со алтернативен погон, така и на беспилотните контролни системи.

Energie Mine

Поврзани вести

Back to top button