fbpx

Bentley во чест на R-Type направи еднократен Continental GT

Во 2022 година, Bentley го оживеа името Azure како нов пакет, а сега подготви уникатен Continental GT со оваа опрема како омаж на R-Type

Уште во 1953 година, д-р Роуланд Гуенин од Швајцарија нарачал R Type Continental во боја на слонова коска. Најбрзиот луксузен автомобил со четири седишта на земјата во тоа време, автомобилот сега е една од ѕвездите на колекцијата Heritage на Bentley и, за да го прослави својот 70-ти роденден, производителот на автомобили создаде модерен омаж за него.

Иако Bentley направи само 208 R Type Continental, автомобилот брзо стана легенда. Со 4,6-литарски шестцилиндричен мотор кој произведуваше 155 КС, беше опишан како „магичен тепих кој уништува големи растојанија“ во своето време.

Неговиот дух и неговите три различни карактерни линии (покривот, задниот дел и линијата за погон што се протега од предните тркала надолу по страната на каросеријата) беа инспирација за првата генерација на Continental GT, која означи промена во историјата на Бентли. Всушност, токму овој автомобил, познат како JAS 949, можеби послужил како инспирација за модерниот Continental, бидејќи компанијата го купила во 2001 година, само две години пред дебито на модерниот автомобил.

Тогаш, единствената соодветна почетна точка за оваа специјална комисија беше најновата генерација на Continental GT Azure. Финиширан во Old English White, што е верна рекреација на белата боја на слонова коска, бојата игра против блескавата хромирана светла боја.

Ентериер со акценти кои потсетуваат на минатото

Cricket Ball кожата може да се најде низ внатрешноста на модерниот автомобил, кој е избран да ја реплицира внатрешноста на винтиџ возилото. Во меѓувреме, контрастот е обезбеден благодарение на Beluga кожните елементи што се нанесуваат рачно.

Облогата е фурнир од Burr Walnut на кој му е даден финиш со отворена пора, како потсетник на патината на 70-годишниот R Type Continental. Контурите на класичниот Bentley, исто така, се додадени на фурнирот на контролната табла и на внатрешните табли кои укажуваат на тоа што слави овој еднократен Continental GT.

Но, под хаубата, специјалниот автомобил е целосно модерен. Неговиот 4,0-литарски мотор има два цилиндри повеќе од класичниот и обезбедува три и пол пати поголема моќност, генерирајќи 549 КС кои се испраќаат до сите четири тркала.

Комплетиран од внатрешниот оддел за прилагодување на Bentley, Mulliner, еднократниот Continental GT Azure од 2023 година сега ќе стапи во употреба за брендот.

Поврзани вести

Back to top button