Без изненадувања во изборот за Мотор на годината за 2018

Победник во јубилејното 20-то издание на изборот на Меѓународен мотор на годината 2018, по трет пат стана осумцилиндерскиот битурбомотор Ferrari F154 со зафатнина од 3.9 литри, кој се вградува на Ferrari 488 и развива моќност меѓу 670 и 720 КС

Инженерите од Маранело, исто така, триумфираа во новата категорија на мотори. Победникот е 6.5-литарскиот F140 GA V12 на Supercar Ferrari 812 Superfast. Тој се рангираше на третото место во вкупниот пласман. Второто место меѓу новите агрегати го зазеде модернизираниот 4.4-литарски V8 на BMW M5 (600 КС), а трето – 3.0-литарскиот во линија шестак на Mercedes-Benz M256 со 48-волтен стартер-генератор (367 КС). Во моментов тој се монтира само на CLS и S-Klasse, но наскоро ќе се појави под предниот капак и на други штутгартски модели.

Во останатите категории во овогодинешниот конкурс – девет од единаесетте победници се исти како и минатата година, а некои мотори се „претплатени“ на првите места во своите категории и по неколку години. Промени има само меѓу моторите со зафатнина до 1.0 литар, каде најдобар за годинава е Volkswagen 1.0 TSI, кој лани го зазеде второто место зад шесткратниот победник Ford Ecoboost 1.0.

Мотор на годината 2018

Мотор на годината 2018 по категориии:

Мотор  на годината:

поени
Ferrari V8 3.9 Biturbo486
Porsche 3.0 Biturbo198
Ferrari V12 6.5158

нов мотор:

поени
Ferrari V12 6.5285
BMW M V8 4.4 Biturbo216
Mercedes-Benz 3.0 Biturbo 48V ISG190

спортски мотор:

поени
Ferrari V8 3.9 Biturbo476
Porsche 4.0159
Ferrari V12 6.5140

Еко-мотор:

поени
Tesla Model S/Model X/Model 3241
BMW 1.5 Turbo Hybrid103
BMW i397

Електромотор:

поени
Tesla Model S/Model X/Model 3408
BMW i3281
Chevrolet Bolt238

до 1.0 литар:

поени
Volkswagen 1.0 Turbo283
Ford EcoBoost 1.0 Turbo267
BMW i3 (0.65 l)127

Од 1.0 до 1.4 литри:

поени
PSA 1.2 Turbo295
Volkswagen 1.4 Turbo ACT185
Volkswagen 1.4 Turbo169

Од 1.4 до 1.8 литри:

поени
BMW 1.5 Turbo Hybrid223
BMW 1.5 Turbo150
Volkswagen 1.5 Turbo Evo148

Од 1.8 до 2.0 литри:

поени
Porsche 2.0 Turbo264
Mercedes-AMG 2.0 Тurbo220
Honda 2.0 Turbo180

Од 2.0 до 2.5 литри:

поени
Audi 2.5 TFSI470
Porsche 2.5 Turbo352
Ford EcoBoost 2.3 Turbo174

Од 2.5 до 3.0 литри:

поени
Porsche 3.0 Biturbo370
BMW M 3.0 Biturbo185
Alfa Romeo V6 2.9 Biturbo153

Од 3.0 до 4.0 литри:

поени
Ferrari V8 3.9 Biturbo560
Mercedes-AMG V8 4.0 Biturbo244
Porsche 4.0233

Над 4.0 литри:

поени
Ferrari V12 6.5346
Audi V10 5.2238
BMW M V8 4.4 Biturbo176

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close