fbpx

BMW произведе 100.000 претставници од моделот i3

BMW Group објави дека е произведен претставник со реден број 100 000 на моделот i3 во фабриката во Лајпциг

Со ова компанијата го зацврсти својот статус како еден од лидерите во областа на електрифицирани возила.

За време на официјалниот настан во комплексот, автомобилскиот гигантот објави уште две интересни новини поврзани со идниот развој на баварската марка. Првата е дека следното засилување во семејство на подмарката i- моделот i8 Roadster, ќе почне да се произведува следната година. Втората вест е поврзана со BMW Battery Storage Farm Leipzig, самостојна зграда во која ќе бидат поврзани до 700 веќе искористени батериски блокови од BMW i3. Импресивната батериска централа ќе биде користена за помагање на производството, како одржлив енергетски бизнис модел.
BMW Group
Во моментов, дневното производство на BMW i3 во фабриката во Лајпциг е над 120 единици, а минатата година во комплексот биле склопени 26.631 единица. Кај суперспортскиот хибрид i8, соодветните индикатори се меѓу 8 и 10 возила на ден, а вкупниот резултат за минатата година е на ниво од 2.783 единици.
BMW Group

Поврзани вести

Back to top button