fbpx

Боб Луц: Автомобилите ќе бидат забранети со закон!

Поранешен генерален потпретседател на General Motors, Боб Луц, во интервју за Automotive News даде интересна изјава дека за нешто под две децении нема да има класични возила на патиштата

Поранешен генерален потпретседател на General Motors, Боб Луц, во интервју за Automotive News даде интересна изјава дека за нешто под две децении нема да има класични возила на патиштата?!
Според Луц, автомобилите во нивната сегашна форма ќе престанат да постојат во наредните 15 години. Според експертот, тие ќе бидат заменети со унифицирани и стандардизирани автономни модули кои ќе припаѓаат на Uber и Lyft. Боб Луц ги спореди постојните автомобили со коњите, кои минатото долго време биле главен превоз за човекот.

Боб Луц

Било несфатливо во тоа време дека иднината е во транспортските средства, па така ќе биде и сега. Според него, автомобилската индустрија е на прагот на големи промени, што ќе се случат за 15-20 години, а за тоа време автомобилите целосно ќе исчезнат.

Прогнозите на Луц се дека најголемиот дел од автомобилската грижа ќе престане да постои, додека возилата без автономни системи ќе бидат забранети со закон. Тековните автомобили ќе се користат само во ограничени простори во разни приватни клубови, за трки и ќе бидат дел од изложби, манифестации, приредби…организирани исклучиво само за нивна цел. Интересно размислување на еден несомнено проверен и еминентен експерт.

Поврзани вести

Back to top button