Bosch и Powercell заедно ќе развиваат куќишта со горивни ќелии

Bosch соработува со Powercell, шведски производител на куќишта со горивни ќелии

Тие заедно ќе развиваат куќиште на основа на горивна ќелија од полимерен електролит и ќе ги подготват за сериско производство. Bosch влегува на пазарот за мобилни горивни ќелии и соработува со шведскиот производител на куќишта за горивни ќелии Powercell Sweden AB.

Powercell има 60 вработени и произведува куќишта со моќност до 125 kW. Заедничкото вложување има за цел понатамошно развивање и производство на кутии со горивни ќелии за автомобили и камиони.

Куќиштето, кој се базира на полимерни електролитни горивни ќелии (PEFC), ќе биде пуштен на пазарот во 2022 година и масовно произведен од Bosch, под лиценца за глобалниот автомобилски пазар. Bosch проценува дека до 2030 година 20% од сите електрични возила во светот би можеле да се напојуваат со горивни ќелии.

Секторот на комерцијални возила е оној каде што технологијата на горивни ќелии може да се утврди. За оваа технологија да стане интересна и за автомобилите, цените ќе треба да се намалат. Сепак, според производителот куќиштето со ќелиите изнесува до две третини од вкупната цена на системот со горивни ќелии.

“Преку индустријализацијата и ширењето на технологијата на пазарот, Bosch ќе постигне економски раст и ќе ги намали трошоците”, вели д-р Стефан Хартунг, генерален директор на Bosch и претседател на Одделот за мобилност решенија.

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close