fbpx

Бројот на нови автомобили во Германија значително ќе се намали?

Германските производители на автомобили ќе продадат значително помалку автомобили годинава

Ова е јасно од сегашниот индекс на концесија, кој го објавуваат секој месец Фердинанд Дуденхофер, професор на Универзитетот во Дуизбург-Есен и Car-Center. Од 2006 до 2017 година, во Германија, просечно се продавале по 1,62 милиони автомобили за половина година. Во 2017 година имаше раст на вредноста до 1,72 милиони.

Во првата половина од 2018 година, продажбата изнесува дури 1,84 милиони. Меѓутоа, во следните шест месеци од оваа година, пресметките на Car-Centre предвидуваат дека бројот ќе падне на 1,56 милиони. Овој пад ќе продолжи и во првата половина од 2019 годинам, а според проценките, за овој период ќе бидат продадени околу 1,54 милиони нови автомобили.

Причината за падот на продажбата е значително помалиот поттик за купување.

Во август 2017 година, производителите на автомобили го преплавија пазарот со премии за купување на нови, „позелени“ автомобили. Тие дури и понудија да ги откупат старите автомобили. Главната причина за ова, се разбира, беше дизел скандалот минатото лето. „Бумот во последната година е обезбеден преку високи попусти”, се вели во анализата на Car-Center. Поради високите бројки за продажба, пазарот на автомобили е во голема мера „заситен“. Затоа очекуваниот пад е апсолутно логичен.

Поврзани вести

Back to top button