ИНТЕРЕСНОНАСЛОВНА

Bugatti Chiron може да развие 450 km/h, но нема

Шведскиот производител Koenigsegg ја помрдна границата, откако неговиот Agera RS успеа да постави светски рекорд за брзина меѓу сериските автомобили, развивајќи 447,2 km/h

Ова ги натера сите да бараат одговори од конкурентите, особено од Bugatti, кој имаше најдобро достигнување со својот Veyron. Францускиот производител веќе има нов модел на Bugatti Chiron, за кој велат дека може да развие повеќе од 450 km/h. Според генералниот менаџер на брендот, Стефан Винкелман во својата компанија нема намера да брка нов рекорд на брзини.

„Мислам дека Bugatti Chiron лесно ќе достигне 440, па дури и 450 km/h. Сè уште не сме го сториле тоа, но ако го сториме тоа, тоа не може да биде еднократно. И ќе треба сите единици на моделот да бидат поставени за таква брзина“, објасни Винкелман во интервју за Car Advice.

Со овие зборови, врвниот менаџер всушност го нападнал Koenigsegg Agera RS, кој го држи брзинскиот рекорд. Излегува, сепак, дека идејата за рекорд е на сопственик на еден од автомобилите, а не на производителот затоа што ниту еден друг Agera RS не го повтори постигнувањето и веројатно нема.

За возврат, Bugatti има намера да се фокусира на уште еден елемент на изведбата на својот модел. За таа цел, компанијата го понуди Divo, кој е побавен од Chiron, но забрзува побрзо и нуди подобра контрола.

Клучни зборови

Поврзани вести

Close