Bugatti започнува со испорака на ексклузивниот Divo од пет милиони евра

Bugatti ја започнува испораката на моделот Divo чија серија е ограничена на само 40 примероци, а секој автомобил чини неверојатни пет милиони евра

Во летото 2018 година беше прикажан првиот модел на Bugatti Divo, автомобил кој е во ограничена серија и кој веднаш го доби називот најексклузивен автомобил на пазарот. Divo се соочи со тешка задача, а тоа е да биде поинаков од Chiron, но и да биде подобар.

За време на развивањето на шасијата, Divo помина повеќе од 5.000 километри и разви брзина од 368 километри на час во еден момент, а инженерите успеаја да го олеснат за 35 килограми, а голем дел од компонентите се направени од карбон. По две години подесувања и тестирања, првиот од 40-те купувачи, на колку што примероци е ограничен моделот Divo, го доби својот ултраспортски модел.

Bugatti Divo

Заснован на платформата на Chiron, Divo се напојува со единствен 8,0-литарски мотор со 16 цилиндри кој со помош на четири турбополначи развива 1.500 КС и 1.600 Nm максимален вртежен момент. Полесен и покрут од Chiron кој развива 420 km/h, Divo достигнува максимална брзина од „само“ 380 километри на час, но во Bugatti овој модел го наменија за купувачите кои повеќе го ценат снаоѓањето на автомобилот на кривините и свиоците, што и не е најголемата предност нa стандардниот Chiron.

Bugatti Divo

За да дојдат до посакуваната цел, тест возачите на Bugatti на чело со шефот Ларс Фишер, автомобилот го тестираа и го подесуваа речиси две години. После се, мерењата на славната патека Nardo покажаа дека Divo според времето на извозен круг е побрз од Chiron за дури осум секунди, а „виновни“ за тоа се поинаку подесениот систем на потпирање и аеродинамичките решенија со кои се подобри снаодливоста во свиоците.

Bugatti Divo

Веќе е познато дека сите 40 примероци од автомобилот чија цена изнесува фараонски пет милиони евра ќе се најдат во гаражите на сопствениците кои веќе го поседуваат моделот Chiron.

Поврзани вести

Back to top button